Barcelona i la contaminació: Quin és l’estat de la qualitat de l’aire?

Com millora la qualitat de l’aire a Barcelona?

Des de fa uns anys, Barcelona ha aconseguit una millora constant de la qualitat de l’aire, i els resultats de 2024 han sigut espectaculars! Per segon any consecutiu, la ciutat ha complert amb els límits legals fixats per la Unió Europea pel que fa a la contaminació. Això vol dir que, tot i que la ciutat segueix tenint certs nivells de contaminació, la tendència és positiva. Però, no tot és perfecte…

Un descens imponent, però amb marge de millora

El 2024, els nivells de diòxid de nitrogen (NO2), principalment provinents del trànsit, es van situar per sota de 40 micrograms per metre cúbic. Aquesta xifra és important, ja que les estacions més exposades al trànsit van registrar una mitjana de 30 micrograms. Això suposa una millora respecte als anys anteriors, i ens fa pensar que les mesures que s’estan implementant per reduir la contaminació comencen a donar fruits.

  • Vehicles més nets: La implementació de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) ha fet que els vehicles amb més contaminació siguin cada vegada menys comuns al carrer.
  • Augment del transport públic: Fomentar l’ús del transport públic també ha estat un factor clau per reduir les emissions de CO2 a l’atmosfera.
  • Flotes electrificades: Cada vegada més vehicles de repartiment o taxi són elèctrics, el que contribueix a reduir la contaminació.

Aquesta millora és un èxit, però encara hi ha un aspecte important que cal destacar: Barcelona no ha aconseguit complir amb les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que són més estrictes que els límits de la Unió Europea. Les dades mostren que els nivells de NO2 a Barcelona són molt superiors als que recomana l’OMS per garantir una bona salut per a tots els ciutadans.

Per què Barcelona encara té un problema de contaminació?

Les causes de la contaminació a Barcelona

La ciutat, tot i millorar la qualitat de l’aire, continua tenint un repte amb la contaminació. La principal causa d’aquesta és el trànsit de vehicles. Imagina’t que en una ciutat amb milers de cotxes circulant cada dia, els nivells de contaminació estiguin molt per sobre del que es recomana per evitar problemes de salut. Això fa que Barcelona estigui lluny de complir les expectatives de l’OMS.

  • Vehicles a motor: Els cotxes, especialment els de combustió de dièsel, emeten grans quantitats de NO2, una substància que afecta greument la qualitat de l’aire.
  • La contaminació en les zones més transitades: Els carrers amb més trànsit, com els del districte de l’Eixample, són els que pateixen més contaminació. En concret, l’estació de la calle Urgell és una de les que registra els pitjors nivells.

A més, els experts indiquen que tot i els avenços, la contaminació de l’aire a la ciutat de Barcelona segueix superant les línies vermelles marcades per l’OMS. Per exemple, les partícules fines que són especialment perilloses per a la salut (com les PM2,5) segueixen superant els límits a gran part de la ciutat.

Què està fent Barcelona per solucionar-ho?

Les iniciatives de l’Ajuntament de Barcelona

Tot i els reptes, l’Ajuntament de Barcelona està treballant per millorar la situació. Algunes de les mesures que s’estan aplicant a la ciutat inclouen la implantació de la Zona de Baixes Emissions (ZBE), que limita l’entrada de vehicles contaminants al centre de la ciutat. Aquesta mesura té com a objectiu reduir les emissions dels vehicles que més contaminen, sobretot aquells amb motors de dièsel vells.

  • Zona de Baixes Emissions (ZBE): Limitar l’accés als vehicles més contaminants al centre de la ciutat és un pas important per millorar la qualitat de l’aire.
  • Augment del transport públic i la mobilitat elèctrica: Per fer que la ciutat sigui més neta, Barcelona està fomentant el transport públic, els vehicles elèctrics i les flotes de taxis elèctrics.
  • Foment de la bicicleta: Per reduir la dependència dels cotxes, s’estan construint més carrils bici per facilitar que els ciutadans utilitzin aquest mitjà de transport net.

Però, què més cal fer?

Tot i que Barcelona ha fet passos importants per millorar la qualitat de l’aire, encara hi ha molta feina a fer per complir amb les exigències més estrictes de la UE per al 2030 i, sobretot, per garantir que l’aire que respirem sigui saludable per a tots els ciutadans. Els experts apunten que cal ser més ambiciosos a l’hora de restringir el trànsit de vehicles contaminants i augmentar les zones verdes per ajudar a absorbir els contaminants.

Què poden fer els ciutadans per ajudar a millorar la qualitat de l’aire?

El teu granet de sorra

Tots podem ajudar a reduir la contaminació de l’aire a Barcelona. Aquí et deixem algunes accions que pots fer per contribuir a millorar la qualitat de l’aire i la teva salut:

  • Usa el transport públic o la bicicleta: Si pots, deixa el cotxe a casa i opta pel transport públic o la bicicleta. Així contribuiràs a reduir el trànsit i la contaminació.
  • Redueix l’ús del cotxe privat: Si no pots evitar el cotxe, intenta compartir el viatge amb altres persones o utilitzar vehicles elèctrics.
  • Fomenta els espais verds a la teva comunitat: Plantar arbres i crear zones verdes ajuda a millorar la qualitat de l’aire, ja que les plantes absorbeixen CO2 i altres contaminants.

Conclusió: Què ens espera per al futur?

La bona notícia és que Barcelona ha fet un gran avenç en els últims anys en termes de qualitat de l’aire. Tot i això, la feina encara no està acabada. Per aconseguir que l’aire de Barcelona sigui saludable per a tots, serà necessari continuar aplicant mesures més estrictes i fomentar un canvi cultural en l’ús del cotxe i el consum energètic.

La ciutat està en el bon camí, però el futur dependrà de les decisions que prenguin les administracions i els ciutadans. Així que, si volem una Barcelona més neta, és hora que tots hi posem el nostre granet de sorra. Junts, podem fer que l’aire que respirem sigui més saludable!

Be the first to comment

Leave a Reply

La teva adreça no serà publicada.


*