Una història plena d’encant i cultura
La llibreria Sant Jordi, situada al cor de Barcelona, és molt més que un simple negoci. Inaugurada l’any 1983 pel pare de Josep Morales, aquest espai amb mobles del segle XIX i prestatgeries plenes de llibres d’art, filosofia i literatura ha estat un refugi per a amants de la lectura i la cultura.
Si t’hi acostaves, podies sentir l’olor característica dels llibres antics i escoltar converses sobre filosofia o art. És d’aquells llocs que semblen congelats en el temps, un racó perfecte per perdre’s durant hores. Però, com una bona novel·la, aquesta història ha tingut moments difícils, especialment des del 10 de desembre, quan Josep va deixar aquest món.
La mort de Josep Morales: un cop per a la ciutat
Quan Josep Morales va morir als 58 anys, no només la seva família va sentir el cop. Barcelona va perdre un dels seus grans guardians culturals. Imagina’t: un home dedicat a mantenir viva la llum de la cultura enmig d’una ciutat cada vegada més devorada per franquícies i supermercats.
Després de la seva mort, la notícia es va escampar com la pólvora per les xarxes socials. I és aquí on la màgia de Barcelona es va fer present: centenars de veïns es van mobilitzar per omplir la llibreria, no només per comprar llibres, sinó per mostrar el seu suport i dir: “Aquesta llibreria no la tocareu”.
Un lloguer insostenible i una lluita desigual
El gran enemic de la Sant Jordi no és només el temps, sinó també els preus desorbitats de lloguer. En un moment, la propietat va voler passar d’un lloguer de 800 euros a un increïble 8.000 euros. Això és com demanar que paguis un llibre de butxaca al preu d’una primera edició de fa 200 anys!
Tot i que la propietat va mantenir el lloguer baix durant anys, ara han decidit no renovar el contracte. Això significa que, al febrer, la llibreria podria perdre la seva icònica ubicació al carrer Ferran. Així que Cristina Riera, la vídua de Josep, fa una crida desesperada: “Algú ha de continuar aquest negoci. Jo sola no puc fer-ho”.
Les xarxes socials al rescat
Gràcies a un missatge viral, la llibreria Sant Jordi ha viscut una espècie de renaixement. Des de dilluns, les cues de veïns no han parat. És com si cada dia fos Sant Jordi, amb gent carregada de llibres i esperança. Una veïna va dir: “Hem de lluitar perquè aquesta ciutat no es converteixi només en supermercats i Starbucks”. I és que no hi ha millor protesta contra la gentrificació que una bona compra literària.
Per què la Sant Jordi és tan especial?
És fàcil preguntar-se: per què tothom s’està mobilitzant per salvar aquesta llibreria? La resposta és senzilla: la Sant Jordi és molt més que un lloc on comprar llibres. És un punt de trobada, un espai acollidor i càlid on la gent compartia idees, projectes i somnis. Un lloc que et feia sentir part de la ciutat.
- Aquí es feien tertúlies espontànies entre desconeguts.
- Era com una finestra a un altre temps, allunyada del ritme frenètic de la ciutat moderna.
- Tenia llibres únics que Josep guardava com petits tresors personals.
Per exemple, aquesta setmana, els clients han trobat exemplars que portaven anys amagats als prestatges. Això és com trobar un tresor enmig del caos!
El paper de l’Ajuntament i la necessitat d’un futur
Fins i tot el mateix alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, va visitar la llibreria per mostrar el seu suport. Va comprar un antic catàleg de la Galeria Parés, dient que era el mínim que podia fer per un espai tan emblemàtic.
Tot i que l’Ajuntament va oferir traslladar la llibreria a un altre lloc el 2014, Cristina insisteix que el millor homenatge seria mantenir-la al carrer Ferran. El problema és que això només serà possible si algú decideix agafar el relleu i continuar amb el negoci.
Una crida a l’acció
La llibreria Sant Jordi necessita més que paraules boniques. Necessita emprenedors valents que vulguin continuar aquesta història. Potser ets tu qui està llegint això i pensant: “M’encantaria portar una llibreria amb tant encant”. Doncs aquesta és la teva oportunitat!
Salvar la Sant Jordi: una responsabilitat de tots
La llibreria Sant Jordi no és només una botiga de llibres; és una part de l’ànima de Barcelona. La seva supervivència depèn de la gent que entén la importància de mantenir viu el patrimoni cultural d’una ciutat.
Si mai has passejat pel carrer Ferran, hauràs notat que està ple de turistes, però pocs llocs tenen l’autenticitat de la Sant Jordi. Si deixem que desaparegui, Barcelona perdrà una altra peça del seu cor.
Així que ja ho saps: si passes pel barri, entra, compra un llibre i forma part d’aquesta història. Qui sap, potser el llibre que triïs tindrà una història tan especial com la llibreria que el va acollir.
Leave a Reply