Venezuela: Forts enfrentaments

A finals del mes de març, Nicolás Maduro demana al Tribunal Suprem de Justícia de Veneçuela que revisi una sentència en què es declari als diputats de l’Assemblea Nacional de Veneçuela en desacat constitucional, amb la finalitat que el Tribunal suprimís i usurpi les funcions de l’Assemblea, que està constituïda en la seva gran majoria d’opositors al govern.

Per la seva banda, la Fiscal General de Veneçuela, Luisa Ortega Díaz ha declarat que les sentències del Tribunal Suprem sobre l’Assemblea Nacional violen l’ordre constitucional.

Davant la decisió del Tribunal i les conseqüents declaracions de la Fiscal General, va portar amb ell des d’aquest mateix moment que l’oposició veneçolana convocarà marxes a la capital de Veneçuela per denunciar davant la Comunitat Internacional un «cop d’Estat» de part del govern.

La decisió del tribunal suprem d’aquesta nació va ser el detonant perquè els antichavistes (oposició) sortissin a la calle per exigir la destitució dels magistrats que dictaminaven la sentència emesa.

Ja han passat més de 10 dies, des que l’oposició convocava la marxa, i això ha comportat que fins al moment segueixen existint fortes manifestacions que han resistit les reprimències de la Guàrdia Nacional Bolivariana (GNB) i la Policia Nacional Bolivariana (PNB) qui han estat els encarregats de frenar els disturbis que s’han suscitat a la majoria de les ciutats de Veneçuela.

Milers d’opositors han intentat anar a la Defensoría del Poble, per demanar-li al «chavista» Tarek William Saab (Defensor del Poble) que recolzin el procés contra els magistrats, però l’accés a les immediacions de la Defensoría han estat bloquejats amb motius de seguretat dels organismes encarregats de mantenir l’ordre, els qui han respost als manifestants amb forts rebuig utilitzant perdigones de goma, gasos lacrimògens per dispersar-los.

Fins al moment es van comptabilitzar centenars de persones detingudes, ferides i lamentablement, ha hagut una persona morta, que porta per nom Jairo Ortiz, que en la nit del dijous 06 es va manifestar a l’estat Miranda.

Per la seva banda, l’Organització d’Estats Americans (OEA) ha afirmat que a Veneçuela, hi ha una «gran alteració inconstitucional de l’ordre democràtic». Luis Almagro ha declarat recentment que «a Veneçuela hi ha una dictadura i s’ha de triar un nou govern … i el que demanem és cessar tota repressió contra els manifestants»

Per al advocat constitucionalista, Jesús Silva, la solució al conflicte pel que està passant és que l’Assemblea Nacional salga de la situació de desacat en què es troba i no veu cap conveniència de que Veneçuela sortiu de l’OEA, ja que el país compta amb grans aliats i institucions que poden canviar aquesta situació.

Sé el primero en comentar

Dejar una contestacion

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*